donderdag 7 november 2013

Walplein en witlof

H.Speet en Galanteriën

Voor mijn onderzoek naar de vroegere locaties van de Speet-winkels in Oss ben ik naar het Osse Stadsarchief gefietst. Hans Diks, die het archief op zijn duimpje kent, diepte snel een veelzeggende afbeelding op van het Walplein uit de dertiger jaren (zie afb. BCO010146 op
Beeldbank BHIC). De verbinding van Speet op de Heuvel met het Walplein is dan al gemaakt: waar eerst een klein huisje met een puntdak stond, is inmiddels een winkelpand verrezen in de bouwstijl van de dertiger jaren met de tekst 'H. Speet' er op. Meer naar rechts, op een winkel tussen Wagemakers en Verhallen staat de tekst 'Galanteriën', en op de etalageruit met giswerk mogelijk 'L.M. Nollen'.


Pieter is bij Schlatmann, op zoek naar een  bordorooie baret.

Adresboek Oss 1928

In het Adresboek Oss uit 1928, onder het kopje 'Galanteriën' komt de naam Nollen niet voor, maar wel 2 keer Speet:


Galanteriënwinkels in Oss, vermeld in het Adresboek Oss 1928
  
Speet, H., Heuvel 61 en Speet, A. & M., Walplein, maar zonder nummer. Het Walplein was in 1928 nog geen erkende straatnaam, maar het begin van de Molenstraat. Louise Nollen-Speet, erfgenaam van de winkelier Nollen, stond in die tijd ingeschreven op Molenstraat 17. Volgens de lijst uit 1928 zit Wagemakers op Molenstraat 16, en F. Verhoeven-Nollen op nummer 17. A. en M. Speet hebben een galanteriënwinkel aan het Walplein. Op de etalageruit van de galanteriënwinkel op de foto staat mogelijk: L.M. Nollen. Wie kan bevestigen dat de winkel van A. en M. Speet De Kleine Winst heette en/of bekend stond als 'de kleine Speet'?

Witlof en Montepulciano

Vanwege dat uitgelopen gevors kwam het goed uit dat Miny me te eten had gevraagd. Witlof, omwikkeld met kipfilet en belegd met roomkaas en bieslook, waarbij boterzachte gebakken aardappelen met een krokant korstje. Heel lekker, door de uitgebalanceerde harmonie der ingrediënten. En dan nog een Vino Nobile di Moltepulciano 2009 uit Miny's eigen collectie: diep purper, geurend naar kruiden en tabac, elegant, maar sterke smaak van zacht-bittere tannine en een mild zoetje (85/100).


Bistro 'Chez Miny'

1 opmerking: