zaterdag 2 november 2013

HelloWijnFeest 2013

Porc au vin

In de vroege ochtend de gemarineerde hamlappen aangebraden, daarna de spekreepjes uitgebakken en er successievelijk sjalotten, champignons en knoflook aan toegevoegd, en uiteindelijk ook de aangebraden hamlappen en de uitgetrokken marinade, om verder tot het eind van de middag te sudderen, waarna de sterk ingedikte marinade zich gewillig liet binden tot een bijzondere saus.




Het HelloWijnDiner

Volgens een nieuwe traditie is het verplicht om op de zaterdag na Halloween een HelloWijnFeest te organiseren. Gastheer Bas heeft gedwee die zware taak op zich genomen; en hij heeft er werk van gemaakt, gezien de voortreffelijke gorgonzolasalade. Bovendien heeft hij de gelegenheid benut om diep in zijn kelder veel ruimte te maken, waarvoor hulde! Verder gaf iedereen er blijk van een goede opvoeding te hebben genoten, door met nadruk te verklaren dat de 'porc au vin' goed smaakte. De anijs was goed gedoseerd,  net niet teveel. Ter verhoging van de feestvreugde heb ik nog HelloWijnsterren op de gevulde borden gestrooid, waardoor onbedoeld zwarte piet associaties de aandacht voor het HelloWijnFeest afleidde.



HelloWijn

Mijn ganzenveer heeft flink moeten wapperen voor zoveel notities van proefervaringen:


  1. Attems Collio (Italië) 1987: Schuurt tegen oxidatie aan, iets teveel cacao, aangenaam zacht, maar matig gecorseerd: 78/100.
  2. Château Lafon-Rochet, Saint-Estèphe 1984: Stoffig aanzien, geoxideerde neus, slecht bewaard, maar toch 62/100, omdat de wijn, hoewel onherkenbaar, nog drinkbaar was; met de andere restjes bewaard voor de volgende qoc au vin.
  3. Château Blaignan, Médoc 1982: mooi getaand, cederhout in de neus en een kwieke smaak met milde tannines: 83/100.
  4. Château Phelan-Ségur, Saint-Estèphe 1976: spannend, na het Lafon-Rochet-debacle, maar helemaal top! Prachtige kleur, ontwikkelde neus, sterk gecorseerd, laurier, tabac, en een avontuurlijke afdronk: 90/100 (achteraf iets te zuinig).
  5. Château Carbonnieux, Graves 1975: Diepe tint, aangenaam boeket, intense, iets te stroeve smaak, slecht geconserveerd: toch nog 85/100.
  6. Château Capbern-Gasqueton, Saint-Estèphe 1975: verfijnd boeket, uitontwikkeld, nog veel kracht en een boeiend zoetje, aristocratische afdronk: 86/100.
  7. Château Le Tertre-de-Caussan (NB), Médoc 1961: helaas passé, zeer geconcentreerd van kleur, geur, en smaak, tanninerijk, jammer van het schuchtere begin van oxidatie: 80/100.
  8. Max Mann, Riesling Beerenauslese 2006: Was, kort in de vriezer, even 'ijswijn' geworden, maar al gauw weer mooi en zacht Riesling-zoet.
  9. Als digestief van Louis een lekkere Italiaanse Lemoncello, die alleen bij Bart en Nicole bekend was en daarna wat er verder nog ter tafel kwam ...

Villa Antinori 1975

Van Bas voor Barts verjaardag: de Villa Antinori 1975, een Jéroboam, met een inhoud van 7 normale flessen, die tijdens ons einde-der-tijden-bezoek (12-12-12 om 12 uur) aan Pavie, nog op de kast naar een koper stond te verlangen. Maak je glas maar nat!



2012-12-12


1 opmerking:

  1. Onderhoudend en goed verslag Pieter, de volgende geledenheid een diepteproeverij Belgrave?

    BeantwoordenVerwijderen