woensdag 6 november 2013

Huis en tuin

De kleine en de grote Speet

Miny's moeder is voor haar trouwen, in 1956 met Ton Lammerts, als Trees van de Coevering, nog verkoopster geweest bij 'de grote Speet' aan het Walplein, waar huishoudelijke artikelen werden verkocht. Haar moeder, Marie van de Coevering-van Loon, die bekend stond als een kundig naaister, werkte destijds voor veel gegoede families, waaronder ook Speet. Mevrouw Speet, die ze kende als Marie Ploegmakers van de koekfabriek, was zeer begaan met de winkel aan de Heuvel, waarboven ze woonde. Ze vroeg haar naamgenote of haar dochter Trees niet in de winkel wilde komen werken als verkoopster. Zo is het gekomen.

Trees met de vragenlijst 'Speet'

Mijn fiets geparkeerd op de plaats

Trees herinnert zich nog dat er achterin de zaak een doorbraak werd gemaakt naar een woning die aan het Walplein lag. Het niveauverschil (de Heuvel is echt een heuvel!) werd opgelost met een trapje naar beneden en de verkoopruimte werd ingericht als porseleinafdeling. Aan het Walplein lag rechts, pal naast de winkel, een andere winkel in huishoudelijke artikelen 'De Kleine Winst', en die werd gedreven door A. en M. Speet. Het boterde niet tussen de beide, elkaar beconcurrerende zaken, daarom werden van A en M nooit de namen uitgesproken. Vaak werd de post verkeerd bezorgd; een verkoopster kreeg dan de opdracht die bij A en M te bezorgen. De Kleine Winst werd beter bekend als 'de kleine Speet'.

Fatsia Japonica

Begin 60-er jaren hadden wij een vingerplant die het niet goed deed. Daarom heeft mijn vader die vingerplant, ofwel Fatsia Japonica, 's zomers buiten gezet. Dat ging zo goed dat de plant na de derde zomer buiten moest blijven staan vanwege zijn toegenomen omvang, en als verloren werd beschouwd. Maar de plant had nergens last van en groeide maar door. Vele jaren later bleek de plant te kunnen bloeien, maar dan wel in de winter! Soms maakt de vorst een einde aan de bloei. Een jaar of tien geleden heb ik in een milde winter, de zaadjes opgevangen en gedroogd en die in de lente weer uitgezet. Een zaadje ervan is uitgegroeid tot een flinke plant, die nu al in bloei staat, samen met wat er nog rest van de oude plant.

De grote en de kleine vingerplant (de kleine rechts)

Hortensia's

De horstensia's in de voortuin hebben de mooiste kleur, en die ontstaat pas in het najaar. Ze staan bij de menhirs, die ik in 2005 nog zelf gehouwen heb. (http://roskamox.nl/hhh/).

De rood-verbloeide hortensia's met de 2 menhirs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten