zaterdag 7 december 2013

Uiensoep

Potage aux onions

Het is al weer lang geleden dat ik mijn eigen uiensoep heb gemaakt. Mijn eigen recept is in de loop der tijd geëvolueerd tot een specialiteit. De soep moet goed gekruid zijn, er moet zoveel mogelijk ui in zitten en de gesneden uien moeten knapperig zijn. Het is een zeer gevulde uiensoep en subtiel gekruid en afgemaakt met balsamico en witte wijn.

Ongedateerd etiket

Recept voor 3 à 4 liter soep

Ingrediënten:

2,00 kg uien
150 g margarine
4 afgestreken eetlepels bloem
3 l water (apart aan de kook te brengen)
6 bouillonblokjes
1 tl zout,
1/2 tl witte peper
1/5 tl  cayennepeper
1 tl komijnzaad
2 tl gebroken pepermuntblad
1 tl gemalen rozemarijn
1 tl tijm
1/2 tl anijs
1 dessertlepel bruine suiker (alleen als er later droge wijn wordt toegevoegd)
30 cc balsamico
300 cc gemaderiseerde witte wijn of zoetige rode wijn

Procedé:


  1. 3 l water opzetten om later de soep af te maken.
  2. Braadpan inhoud 4 liter op laag pitje opzetten en er vast 100 gr boter in smelten.
    Uien pellen en snijden.
  3. 2 kg uien pellen, halveren over het hart, in brede plakken snijden en de eerste helft met de gesmolten margarine in de braadpan verhitten, en terwijl de massa slinkt de rest van de uien en de resterende margarine toevoegen en langzaam fruiten, tot de massa via glazig iets begint te bruinen. 
  4. 6 bouillontabletten uitpakken en gereed leggen
  5. In een beker  de volgende ingrediënten mengen:
    De ingrediënten voor de Potage aux Onions
    op een rijtje.
  • 1 tl zout
  • 1/2 tl gemalen witte peper
  • 1/5 tl cayennepeper
  • 1 tl komijnzaad
  • 2 tl gebroken pepermuntblad
  • 1 tl gemalen rozemarijn
  • 1 tl tijm
  • 1/2 tl gemalen anijs 
  • 1 dessertlepel bruine suiker (in geval van droge wijn)
  • 4 eetlepels bloem
  1. De gemengde inhoud uit de beker toevoegen en en al roerend af en toe kokend water met een soeplepel uit de pan scheppen, en aan de uienmassa toevoegen
  2. De 6 bouillontabletten toevoegen
  3. Roeren, aan de kook brengen en minstens een kwartier koken
  4. Proeven
  5. 30 cc balsamico toevoegen en wat er na proeven nog meer nodig is
  6. Proeven
  7. 300 cc zoetige rode wijn toevoegen (gemaderiseerde droge witte wijn kan ook, maar dan een lepel bruine suiker extra toevoegen)
  8. Kokend water toevoegen tot ruim 3 liter soep
  9. Roeren en dan in potten doen en/of in soepkommen serveren.

Zelf ingemaakte uiensoep.

De hoeveelheid uien is geslonken door het fruiten.

Inmiddels heb ik een bijpassende koksmuts,
bestaande uit een chechia en een baret.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten